Third year student projects 2010 / P5

Third year projects in Architecture, Landscape, and Urbanism.

Click on images to view in  a new window.

——-

Beating Blue Heart :  A vision for aquaculture and land-building in the Green Heart of Holland
by Jacques Abelman,  Landscape Architecture

The Green Heart is the rural zone at the center of the Randstad, the large conurbation of the Western Netherlands. This area features historical polder landscapes that were begun in the Middle Ages, and is anywhere from two to five meters below sea level. In the face of development pressure, lower agricultural returns, and climate change, what will become of the Green Heart in a hundred years time? This project attempts to address these issues by proposing to raise the level of the polders through a process of land building, where sediments and soil accumulate over time in wetland zones, raising the ground level over time. Old polder structures are inverted and transformed into ponds for aquaculture of algae, shrimp, and fish, thereby creating a new economic model for future farming. “Beating Blue Heart” attempts to reinvigorate a worn landscape on  economic, spatial, and ecological fronts.

——-

Van dorpsrand naar dorps trots
by Marijne Beenhakker, Landscape Architecture

The design concept is the creation of a link between a village border zone and the “Havelte” wild moorland. Nature and the program of the “outskirts” filter into each other. The current program was strategically moved. The components of the edge area of closed units become the dynamic ingredients of a larger whole. The unique spatial structure of the airfield is the backbone of the area. The different parts of the program each receive a green accent, inspired by the natural vegetation in the area. This results in differentiation, which makes the area attractive to visitors.

——-

YOU ARE HERE! North Amsterdam as a testcase for Transcape
by Fabian van den Bosch, Architecture

Voids of function may seem rather boring, but there is an entire world of noises, movement, fragrances and sensations to discover just by spending time at these locations. The objective of my assignment is to highlight the unnoticed qualities of these locations. For many people Amsterdam Noord isn’t truly a part of the city. By making these spots not only accessible but open to encounter, citizens could realize that Noord has much more to offer than has been thought. I will achieve this by exploring the locations on the smallest scale, the direct context, to create (special) interventions with the purpose of disturbing the daily routine of people – slowing down the time. The normal path to work or the dog walking route could be more than just a necessary routine… I’m definitely not against change, but there is a certain danger that changes at such big scale won’t be just positive for Noord. The current government is vulnerable; there is a trend from top down to bottom up administration, which easily could neglect the small and hidden qualities of Noord. And there is the financial crisis; almost all building projects are on hold for at least the upcoming five years. There is a good chance that Amsterdam Noord could loose its momentum. So why not use this break to focus on the qualities which are already existing…

——-

Green Heart: My Lovely Worn Jeans
by Txell Blanco Diaz, Architecture

In the polder Kockengen the piece of land belonging to every house used to be 2 x 7 hectares. Originally 21 farms used to be in use, right now there are only 4. Small farms cannot afford the new global economy and their kids don’t want to farm any more. They end up selling their farm and piece of land. Living in this area is very expensive and only very rich people can afford to buy an old farmhouse. The new inhabitants don’t buy the farm with the idea of farming and they end up selling or renting the land to the closest in-use farm left. We could say then that there are 2 kinds of people in the polder… the very few farmers and the lots of rich families.

That’s happening all over the Green Hart. Farms are getting bigger but less (now is the 15 per cent), and lots of new inhabitants (85 per cent) buy houses with a piece of land that they don’t want. This big contrast is fascinating me. That means that the 85 per cent of the population in the Green Hart doesn’t work in this area but in the cities. During the daytime 85 percent of the houses are empty… the old barns are empty day and night. For a visitor like me, that was disappointing. There was no life in the polder, and also not in the little towns. I wanted to see people busy using their precious landscape. Too many cars and no shops at all. No people in the streets to talk to. No land culture.
Just a big distance between the land and the inhabitant.

I want to bring the land back to the people and the people back to the land… like in a western movie. When work is every time more and more something we can do at home, and cows are animals which only needs to be milked twice a day. The combination work and milk is possible. The milk produced by the boy has a better taste because the cow does trust the boy more than a machine. This milk will be sold in different supermarkets to promote this new way of farming. New people will be attracted to this way of living in the land and will join the cowboy life.

——-

The Senses of the North
by Avital Broide, Architecture

Location: Central independent point between industry and living area. A place which allows the possibility of creating new fabric, based on the old, making a contrast while adding something new.  The goal: To capture the qualities and the various specific qualities or ” senses” of North Amsterdam. To create a new foundation that produce associations and overlap links between them.

The new system creates relations between two types of squares: closed and open.  The closed squares are the gardens; used as a space to walk through and experience the site.  The open squares – main and secondary are used as a gathering space which invites the visitors to linger. Each “Room”  transmits a different sensory experience which derives from its content. The array of the rooms creates a place to be explored and discovered by its visitors. The experience varies throughout each day.  At night, a scheme of illumination creates differences between the various spaces and their functionalities. The market square transfers into a light pathway which escorts the visitors to and from the restaurant.


——-

A House in the Dunes
by Anne Dessing, Architecture

Eens had de Nederlandse kust allure. Stedelingen trokken zomers massaal naar de kustplaatsen om lange vakanties te houden, maar toen in 1940 de oorlog uitbrak moesten de kurhausen plaatsmaken voor de Atlantikwall. Na de oorlog is er van de allure weinig overgebleven. De kust wordt tegenwoordig ook op een andere manier gebruikt. Anno 2011 gaat men niet meer voor lange tijd naar een Nederlandse badplaats, maar maakt voor kortere periodes gebruik van de duinen en het strand. En dat doet iedereen op zijn eigen manier. De kust vormt tegenwoordig een strook van repetitie, met een aaneenschakeling van rijen flats aan boulevards en een eindeloze hoeveelheid bungelowparken. De parken hebben een hoge bebouwingsdichtheid, en de bungalows zijn vaak kopieën van elkaar. Deze vakantieparken liggen afgezonderd van het duingebied en zijn voorzien van een afsluitbare poort.

Het nieuwe land van IJmuiden vormt een aantrekkelijke plek voor Randstedelingen die hun stad tijdelijk willen ontvluchten. De industrie aan de voet van het kanaal geeft de projectlocatie een stoer silhouette, en zorgt ervoor dat de gebruiker zich altijd kan oriënteren. Om de gebruikers van alle omliggende kwaliteiten gebruik te laten maken, zal geen monofunctioneel recreatieprogramma worden ontworpen, maar worden de kwaliteiten gestapeld. Zo wordt het park uitgebreid, maar mogen er wel vakantiehuisjes geplaatst worden. Deze vorm van coëxistentie geeft het gebied een geheel eigen karakter.

Om kwaliteit uit een samenspel tussen het Nationaal park en de verblijfsrecreatie te realiseren is een aantal regels opgesteld. Daarvan is de bebouwingsdichtheid de belangrijkste. Over de projectlocatie is een grid geprojecteerd met een stramien van 100 bij 100 meter. Binnen ieder vakje mag, op een plek naar keuze, één woning worden gerealiseerd, mits de buren daarop geen direct zicht hebben. De woningen moeten, afhankelijk van de vegetatie waarin zij zich bevinden, aan aanvullende regels voldoen. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op het maximaal zichtbaar geveloppervlakte, materiaaltypes en de mate van autarkie. De huiseigenaren profiteren zo optimaal van het park, maar laten ook de ruimte voor overige parkgebruikers. Een bezoek aan het park wordt voor laatstgenoemde zelfs interessanter. Op wildvreemde plekken duiken deuren en daklichten op, als vreemde objecten die toegang verschaffen naar onbereikbare ruimtes.

——-

Manmade Ijmuiden
by Bieke van Hees, Landscape Architecture

The story of IJmuiden is a story about people. People with talent, people with guts, people with plans and ideas, searching for a place to make their dreams come true. S. Vissering, Jan Willem Arnold en Adrianus Johannes Bik, the canal diggers, the fishermen, the new elite, the sailors and the steelworkers, the soldiers and Willem Dudok. One had a vision, the other was simply looking for a new and better life. The stories of all those people are deeply connected with IJmuiden and still visible today.

Every intervention results in a loose part in the landscape. They lay opposite and next to each other and often contrast strongly. It is those contrasts, between harbor and village, dunes and Corus, water and land, culture and nature, that make IJmuiden an exciting and unique place.

——-

Change of Fabric
by Marjan van Herpen, Architecture

Model describing the “worn”landscape of the Green Heart sewn in thread and fabric


——-

Nourished by Nature
by Jasper Hugtenburg, Landscape Architecture

The Dutch coastal town of IJmuiden lies at the mouth of one of the worlds largest artificial river systems. Its discharge equals that of the Scheldt river and its catchment includes the major part of the province of Noord-Holland, the IJsselmeer and even extends down to the river Rhine. Yet the IJmond, where all this water is pumped to the North Sea, is not perceived as the mouth of a major fluvial system. It’s rather lost in the harbour and sluice complex between IJmuiden and the Corus steel factory.

In my design proposal for the IJmond, sediment dredged from the harbours, the North Sea channel and its ‘tributaries’ is injected on the seaside of the pumps, allowing for the formation of a ‘natural’ delta area that reinforces the narrow coastal defence barrier north of the IJmuiden piers by adding sediment to the coast. In this way not only a cost-efficient coastal nourishment system is created, but also a large dynamic intertidal area is added to the Dutch coastal system, creating opportunities for both wildlife and leisure activities. This intervention creates the possibility for the LAW5 coastal footpath to run over the locks and through IJmuiden, really following the coast.

——-

From IJmuiden to ZEEmuiden
by Egle Matulaityte, Architecture

The main idea of the proposal is to START processes leading to quality space both the seaside and the town of IJmuiden. Disconnection and isolation of different parts (living, commercial, industry, recreational) is leading to even bigger isolation and decay. So, the main step is to connect previous into one organic system with the help of nature and keeping the current structures. (NO DEMOLITION OR QUICK AND BRUTAL INTERVENTIONS)

Cutting the dune leads to natural processes of making the channel up to the town center, what makes the quality of town center much higher, the PUBLIC SPACE leading to the sea becomes shorter and obvious. This starts the regeneration of IJmuiden, following steps can be discusses in the process and need.


——-

STEEL LANDSCAPE
by Mindaugas Savickas, Architecture

The mouth of the river Ij on the west coast of Netherlands is far from a typical Dutch landscape with polders and sheep eating grass. The location accommodates one of the largest steel producers in Europe – ‘Tata Steel’ (former Hoogovens, Corus). It takes 620 ha of territory therefore profoundly dominates the atmosphere of the region. My personal question for the area was: What impact such a huge industrial machine makes to a nearby social and physical environment?

Research showed that the factory grew rapidly through the last century bulldozing a big area of dune landscape and cutting off the existing connections. Therefore the region is physically disintegrated and the qualities of the area are isolated from each other. This way the new centre of Beverwijk station is blocked from the sea. Important touristic route – Hollands Kustpad – is forced to make roundabouts. A marvelous man made landscape machine – The Locks – are not using its recreational potential.

Making public connections through a working factory is a conflict in itself. The project would have no chance if the public would in any way interfere the production processes of steel. Therefore an elevated structure was chosen. The least damageable track was researched to place the thin legs of support. The structure would be equipped with a pedestrian walking path (6km in total) together with a ski-lift providing a possibility to move fast. The paths would be designed with resting places, panorama terraces and a museum of the factory itself. Everything would be made out of local material – steel. This kind of elevated park would show a conscious responsibility of the forward looking industry – an industry which is truly friendly to its environment.

——–

Put Some Faith in Science
by Martijn Tjassens Keiser, Architecture


——-

Personal Landscape: A Bridge Park for Torhout, Belgium
by Leen Vanthuyne, Landscape Architecture

Torhout is where I spent my childhood years: a small city in the west of Flanders, on the edge of the ‘Houtland’ landscape. This landscape distinguishes itself from others due to its abundance of woods, avenues and castles, stretching from the north of Torhout to Bruges. In between the old road and the railway towards Bruges lies a strip of undesignated open space. Here, the city of Torhout and the ‘Houtland’ landscape come together, on a steep ‘cuesta’ hillside. I propose to make this unique transition zone freely accessible to the public and create a year-round enjoyable park for all the people of Torhout, with specific points of attraction for children, teenagers, adolescents and the elderly.

The linear ‘Bruggepark’ will have many faces. One side presents itself towards the road, where three public facility buildings will be added. The other side, the parkside, will display itself openly to pedestrian visitors. Landscape confronts the city in a gradient of atmospheres. The natural topography and the chosen planting will emphasize atmospheric changes: a newly planted oak-and-beech forest on top of the hill flows into a more open landscape park with nut trees and thickets, ending in the plain lawns of the urban park. One main pathway will allow walkers, joggers, skateboarders and bikers to browse through the whole park.

The new facilities; an expansion to the existing college, a scouting centre and a BMX clubhouse, are interdependant of the park. In the BMX clubhouse one can rent a bike, and access the ‘city-forest’ beyond. BMX-riders are invited to map out trails and create hills in between the trees. In the ‘cuesta-park’, the scouting youths of Torhout can come together to horse around: build huts, play games in the shrubs, ride the flying-fox or sprint off the hillside. Nearby schools can join the fun or benefit from the rich flora and fauna for purposes of education.

The ‘city-campus’, now a decaying graveyard, will come to life as students move in between facilities. During weekends and holdays the ‘city-campus’ can be used for outdoor shows and festivities. The skatepark, currently hidden near the municipal swimming pools, will be relocated in these young and open surroundings. Torhouts new council-offices, which are to be built in the coming years, will blend very well in the new ‘city-gardens’. The gardens are aimed at both the youngest and the older inhabitants of Torhout. A playground will bring mothers and their children together. From the adjecent home for the elderly one can enjoy the view of the gardens and the playground, or take a stroll through.

——–

All Terrain Biking, a unique layer the landscape:  Branding project for a new “young” South Limburg
by Gertjan Vlaar, Architecture


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: