First year student projects 2010 / P1b

First year student projects in Architecture, Landscape, and Urbanism.

Click on images to view in a new window.

——-

Amsteleiland
by Tom Brons

Amsterdam is een lobbenstad. Tussen de lobben steken groene scheggen de stad in. Een van die scheggen is de Amstelscheg aan de zuidzijde van de stad. De Amstel, die door dit gebied stroomt, vormt de belangrijkste kwaliteit van het gebied. Een andere belangrijke kwaliteit is de Ronde Hoep, een van de grootste onbebouwde polders van de Randstad. Amsteleiland, de projectlocatie, is in de Amstel en aan de Ronde Hoep gelegen. Dagelijks komen er vele recreanten langs het eiland. Zij konden er echter nooit gebruik van maken vanwege een scheepswerf die op het eiland was gevestigd. In mijn ontwerp wil ik dit eiland weer toegankelijk maken voor de recreant.

Het concept is om van Amsteleiland een marrekritte eiland in de Amstel te maken. Marrekritte eilanden zijn kleine eilanden in de Friese meren. Watersporters kunnen op deze eilanden gratis met hun boot overnachten. Er zijn echter geen faciliteiten aanwezig.Door te anticiperen op de identiteit van het eiland en de context waar het in ligt heb ik geprobeerd een marrekritte eiland te maken dat past in de Amstelscheg. In het ontwerp heb ik tussen het riet open plekken op het eiland gemaakt die alle verschillen in grootte. De kleine plekken bevinden zich aan de oostkant tussen het dichte riet, de grotere  plekken bevinden zich juist aan de open Amstelzijde. Verschillende soorten aanlegsteigers aan de randen van het eiland maken het eiland toegankelijk voor watersporters. Een trekpondje zorgt voor de verbinding tussen het eiland en de vaste wal. Door gebruik te maken van de aanwezige natuur en het weer toegankelijk maken van eiland heb ik geprobeerd deze unieke plek terug te geven aan de recreant en het landschap van de Amstelscheg.

——-

Patchworkplein
by Esther de Brun

The design incorporates a green oasis for the local urban dweller, especially when the adjacent former economics school will be refurbished and turned into an apartment block. The new urban space will also provide a resting/meeting/waiting place for users of the nearby public transport. The design also provides a podium out doors for the surrounding creative institutions. The raised platforms create both seclusion and a stage. The whole is combined in a pattern that brings the edges of the “Raamplein” closer and therefore extends from wall to wall which creates an urban carpet. The basic elements of this pattern are based upon the frontal lines of the surrounding buildings bringing them closer together. The pattern also provides in a semi-private area just outside the front doors of the dwellings facing the Marnixstraat. This may seduce the inhabitants to make more use of their door steps bringing more life to the street. Furthermore the pattern is used to assign spaces for seating, performing and for greenery. The diversity in levels corresponds to the position on the square. Towards the edges the levels are lower, towards the middle the level rises in order to proclaim the desired state of seclusion from daily life and traffic.

——-

Waterlandplein

by Eva Engele

Temporary structure in the existing building site marks one of the planned city centers of Amsterdam-North  –  the Waterlandplein. Scaffolding constructions, which are concentrically organized around the future city square,  shapes the spaces, sightlines and movement directions in the landscape. The proposal for the area, that is surrounded by different neighborhoods from the 60’s, not only gives a new spatial connections and indroduces new functions, but it also forms a basis for the new (future) reality – the visible landscape of scaffoldings serves as a physical dimension for the virtual communication.

——-

Spool Hotel
by Robbert Jongerius

The ’Spool Hotel’ is part of a hotel franchise that is located in many major cities all over the world. The main concept of this ‘franchise’ is that people from all over the world can book an ‘epiphyte’ hotel room online to visit these major cities. This way of booking a room is cheap and effective for the guest, because the hotel room has no check-in point and is low maintenance.
The name ‘epiphyte hotel’ is derived from the phenomenon ‘epiphyte’, a plant that lives or is located on another plant/tree. What distinguishes the epiphyte from a parasite is the fact that the epiphyte is not feeding itself on its host. In case of the ‘Spool hotel’ the host is the NUON-building at the Hoogte Kadijk in Amsterdam.

——-

The Moment Muntsluis
by Mathé van Kranenburg

The concept of  ‘The Moment Muntsluis’ came up after a thorough analysis of the location, surrounding area, qualities and downsides of the place. This concluded that the ‘Muntsluis’ area in Utrecht has grown from a place outside the city (in the year 1800) to a place in geographical middle of the city, mainly by the build of new residential of ‘Leidsche Rijn’ (around 80.000 new residents). The ‘Muntsluis’ has been a place where people stopped; the skippers and the traffic had to wait for the opening and closing of the sluice. In the new design, the green parts of the ‘Muntsluis’ are strengthened by nature-friendly banks with reeds and places to sit under the trees and enjoy the tranquility and nature of the place. By adding some pavement to the endpoints, the most attractive points of the place, there is a connection made. This connection is made exciting ans surprising by some places were the reeds overgrow the path. At these points the connection is not that certain but more exciting. People wonder what’s the treasure behind the reeds…

——-

Waterlandplein:  “The Beauty of Time”
by Evelien de Mey, Landscape Architecture

Het ontwerp voor de studentenwoningen is ontstaan uit het twee stedenbouwkundige richtingen van de wijk. Het is het hoogste punt in de wijk waardoor het ook een centrum werking krijgt. Het groen kan al worden bewerkt en aangeplant voor de toekomst en zal, wanneer het Waterlandplein uiteindelijk wordt gebouwd, volwassen zijn. Het hele plan is aangelegd zodat er in fasen  afgebroken  en gebouwd kan worden. Het plein zal een verbindende werking hebben voor het park en de hoogbouw. Om de bewoners een idee te geven waar het komt te liggen zal met een bloemenmengsel de contouren worden aangeduid en de borders al worden aangelegd.

——-

Being… in Degradation: landscape design for the “stone head point” of the western harbor area of Amsterdam
by Blanche Nieuwkerk


——-

The Dog Days are Over
by Wesley Wijnands

The ‘Zeeheldenbuurt’ is a neighbourhood at the NW of Amsterdam. ‘Stenen hoofd’ is an important area in this district. Analysing the Zeeheldenbuurt shows how important the Stenen hoofd is, and could even improve the total livability of the neighbourhood. According to a research of the Zeeheldenbuurt (source: City of Amsterdam), Stenen hoofd privides an oasis of green for the district. The report also concludes several other facts. There is a lack of sport facilities at the Zeeheldenbuurt’ this combined with a lack of cultural (and arts) facilities or  programs. Although the livability of the area is about average, the neighbourhood doesn’t provide enough common facilities, like cafes and restaurants. When creating a design for the Stenen hoofd I tried to create an area wich would not only improve the Stenen hoofd, but would also improve the Zeeheldenbuurt. By adapting several critical issues of the Zeeheldenbuurt, like the lack of sport or cultural facilities, I managed to do so. The idea for the Stenen hoofd was to create a multifunctional park for all the people living in the Zeeheldenbuurt. The Stenen hoofd has its own (powerfull) identity. So by trying to maintain the original structure and qualities, I tried to maintain its identity. The idea came up design an artificial element, very much in contrast with the Stenen hoofd. The multifunctional boulevard, running all the way down over the area, was born. By simply playing with shapes and different height levels, the boulevard becomes a dynamic, architectural element, combining sports, culture and recreation into one element. It provides an activitysquare, a deck, swimmingpool, cafe, skatepark and cycle shed. supplied by different multifunctional elements for seating or shelter, etc.


——-

Zeeburger Vrijstaat (“Freestate Zeeburg”)
by Michiel van Zeil

Letting the ‘landscape’ reach the city centre: Het Zeeburgerpad zal gaan functioneren als smalle landschappelijke textuur die vanaf de stadsrand via het projectgebied de stad  in steekt. De landschappelijke textuur gaat in dit geval om een informele sfeer en een groen karakter. De bestaande bebouwing, met name de zware industriële functies, zal hiervoor gedeeltelijk moeten worden opgeofferd. Deze nieuwe invulling zal, zoals de metafoor van de acupunctuur suggereert, in een grotere omgeving zijn weerslag gaan hebben. Het Zeeburgerpad zal weer expliciet onderdeel gaan uitmaken van de grotere context van omliggende wijken.

Concept: clarifying the existing identity. Een belangrijk gegeven voor de huidige sfeer van het Zeeburgerpad, is het feit dat het gebied nooit onderdeel heeft uitgemaakt van grootschalige stedenbouwkundige ontwerpen. In nieuwe ontwikkelingen zou de vrijheid die hiermee gepaard gaat een plek moeten krijgen. Daarnaast vormt de onontworpen structuur een contrast met de vormgegeven openbare ruimte van de omringende wijken.

——

Harlemmerplein: giving shape to the underlying landscape
by Frank van Zuilekom

The Haarlemmerplein is a meeting point for people who are going into Amsterdam or leaving the city. In this part of the city there is enough place for the hotel and catering industry but there is no place to sit relaxed outside in the sun except on the Haarlemmerplein. At this moment there is no reason to stay on the square. Also the history of the landscape under the square is important but you don’t see anything of this on the square now. Conclusion- the Haarlemmerplein has to be re-designed in such a way that the history will be visible and that people will meet again on the square.

§ One Response to First year student projects 2010 / P1b

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: